NÄYTELMÄ

Jokainen on syyllinen, kaikkia ei vain ole tutkittu tarpeeksi!

Oikeusjuttu on Franz Kafkan maineikkain teos, joka pitää lukijaa otteessaan kuin todelta tuntuva painajaisuni. Se on merkillinen kertomus eräänlaisesta poliisivaltiossa tapahtuvasta oikeudenkäynnistä, jossa syytetty sen paremmin kuin syyttäjäkään ei tiedä mistä rikoksessa on kysymys. Nuhteeton pankin prokuristi Josef K. on täysin ymmällään. Jostain syystä vain on käynyt niin, että häntä vastaan on nostettu oikeusjuttu.

Oikeusjuttu vie meidät painajaismaiselle matkalle yksilön kamppailussa valtakoneistoa vastaan. Kuinka yksilö voi suojautua koneistoa vastaan, kun hänelle ei paljasteta edes rikosta mistä häntä syytetään? Syyllisyys vaati rinnalleen rikoksen. Josef K:n tapauksessa rikosta ei ole olemassa, ja silti hän on syyllinen.

Kun Franz Kafka alkoi kirjoittaa Oikeusjuttua, hänen mielenterveytensä järkkyi pahasti. Hän joutui menemään aiheeseensa niin syvälle, että se oli jo epätodellista. Kirjoittamien vaati häneltä aivan eri maailman kuin hänen siviiliminänsä prokuristina. Kafka heittäytyi tuohon painajaiseen täysillä. Nyt saamme nauttia yhdestä kirjallisuushistorian suurimmista klassikoista.

 

Toivotamme teidän lämpimästi tervetulleeksi Josef K:n outoon maailmaan!

Esityksessämme kuvataan Josef K:n mielenmaisemia - kamppailua, jossa todellisuus ja fiktio sekoittuvat hänen päässään. Estetiikkamme lainaa paljon kauhuelokuvien ja sirkuksen maailmasta, jossa Josef K ympärillä pyörivät painajaisklovnit ja surrealistiset oikeudenistunnot.

Josef K. rakastuu myös palavasti. Vallitsevissa olosuhteissa emme voi olla varmoja, onko Lenin vastarakkaus pyyteetöntä. Titorelli, tuo taiteen Steve Bannon, kuiskii tuomareiden korviin tuomion välttämättömyydestä. Tuomarit ovat hulvattomia oikeuden irvikuvia. Heille on tärkeää, että oikeudenkäynti näyttää oikeudenkäynniltä. Ei se, ovatko syytteet tai tuomiot laillisia ja oikeudenmukaisia. Tuomareista oikeudella leikkiminen on hauskaa, mikä ulospäin näyttää irvokkaalta. Heidän toiminta ansaitsee suorastaan ulvonaurua.

Kafkan maailman rakentaminen näyttämölle nykypäivänä on äärettömän mielenkiintoista ja haastavaa. Aiheen monitasoisuus ja tekstin alla kulkevat piilomerkitykset saavat mielikuvituksen ansaitsemaansa kiihkontilaan.

Esitykset:
20.4. Torstai klo 19.00
23.4. Sunnuntai klo 14.00
5.5. Perjantai klo 19.00
6.5. Lauantai klo 19.00
9.5. Tiistai klo 19.00
14.5. Sunnuntai klo 14.00
20.5. Lauantai klo 19.00
23.5. Tiistai klo 19.00
24.5. Keskiviikko klo 19.00

Lipun hinta 16€/10€

Työryhmä:
Seppo Rintamäki Ohjaaja
Laura Kaikkonen Graafikko

Veronika Mella Valot
Tuomas Härkönen Äänet
Joel Mäntyranta Musiikki

Ida-Maria Niikkonen & Senni Kallio Puvustus

Käsikirjoitus Kafkan tekstien pohjalta:
Janne Rosenvall, Seppo Rintamäki, Juha Karhu

Esityspaikka: 

Kansantalo Wiljami - Urheilukatu 2 96200 Rovaniemi

Näyttelijät:

Työryhmä: